Rozetten

Rozetten in vele vormen en maten

Rozetten worden gebruikt als versiering tussen de deur en de deurkruk en als versiering voor het sleutelgat of cilinderslot.

Typerend voor het Nederlands deurbeslag uit de periode 1890 tot en met de jaren 30 is dat er met kleine rozetten werd gewerkt, vandaar dat retro-deurbeslag de zogenaamde langschilden niet in haar assortiment heeft. De deurklinken komen naar onze mening niet tot hun recht met een langschildrozet. Dit geldt ook voor het voordeurbeslag, op een monumentale voordeur is een langschild met knop dan ook uit den boze.

Voor deurklinken/ deurkrukken hebben wij vierkante, ovale en ronde krukrozetten al dan niet met een versiering zodat deze met de verschillende stijlen deurbeslag uit de periode 1890 -1940 te combineren zijn.

Vroegere gebruik van de rozetten

Tot midden jaren 20 werden deurklinken/ deurkrukken alleen maar voorzien van een vierkant rozet. Deze werden naar eigen keus recht of diagonaal geplaatst. Een sierlijk vierkant rozet tot 1915 en tot midden jaren 30 werd er een strakker vierkant rozet gebruikt, deze rozetten hebben wel een kleine zeeg naar binnen en afgeronde hoeken. Vanaf midden jaren 20 werden ook vaker ronde en ovale (patentrozetten) gebruikt, deze ronde en ovale rozetten kunnen bij de meeste van onze deurklinken/ deurkrukken dan ook gecombineerd worden. Via ons contactformulier kunt U naar de mogelijkheden en kosten informeren.

Voor sleutels (baardsleutels) en cilindersloten hebben wij diverse varianten rozetten; sierlijk tot strak met kleine zeeg en afgeronde hoeken maar ook in het diagonaal.

Krukrozetten, sleutelrozetten, cilinderslotrozetten en veiligheidsrozetten hebben wij in messing vernikkeld, messing verouderd (met oud patina bronskleurig), ongelakt messing, matnikkel (geborsteld nikkel) en gietijzer.

Veiligheidsrozetten

Veiligheids cilinder rozetten hebben wij met SKG*** keurmerk, met deze rozetten kunt U Uw voordeur inbraak werend maken en toch voorzien van een losse voordeurknop en los cilinderrozet zonder daar een ontsierend langschild voor te gebruiken.

Veiligheidsrozetten hebben wij met ***SKG keurmerk of een zelfde kwaliteit maar goedkopere variant zonder keurmerk.

Antikerntrek veiligheidsrozetten met SKG keurmerk vind u eveneens terug in onze collectie.

Al het beslag wordt geleverd met bijpassende schroeven.

Indien u niet de gewenste combinatie van deurklink en rozet in ons assortiment vind, kunt u middels het contactformulier uw wens kenbaar maken, en zullen wij u informeren over de mogelijkheden.